Meet in Beesel – zondag 12 mei 2019

Ontmoet 9 Beeselse kunstenaars

De relatie tussen ambachtsmensen en kunstenaars in Beesel gaat terug naar de tijd dat de keramische industrie eind 19e eeuw opkomt. Waar eerst mensenhanden pannen en bakstenen maken, namen machines dat over. Dit leidt tot een reactie. In Engeland komt de Art & Crafts Movement op en handwerk wordt geherwaardeerd ook in architectuur en vormgeving. Nederland vertaalt dat in de Jugendstil en de Amsterdamse school.

De Oudheidkamer in Tegelen, die in 1935 door klei-industriëlen in Tegelen wordt opgericht om ook hier het ambacht niet verloren te laten gaan, is de aanzet voor de vorming van vele afdelingen voor sierkeramiek bij bedrijven in Noord- en Midden Limburg. Het atelier van St. Joris in Beesel is een van de meest succesvolle uit die tijd. Vele bekende kunstenaars laten, en worden gevraagd om, hier hun werk uit te voeren.

Er ontstaat een rijke uitwisseling tussen ambacht, sierkunst en kunst. Wat kunst van ambacht onderscheid is de vrije aard ervan, de boodschap die de kunstenaar wil uitdragen, desnoods zonder gebruiksfunctie. Het werkstuk is het medium om de boodschap/mening/tijdsbeeld uit te dragen.

Dat is nu ook zo. Terwijl we overspoeld worden met goedkoop, slecht geproduceerde industriële producten uit het Verre Oosten neemt belangstelling toe voor lokaal handgemaakte producten van een duurzame kwaliteit. Een boek, gedicht, gebruiksvoorwerp of een kunstwerk, gemaakt door iemand die je kent, uit je eigen omgeving, staat dichter bij je. Zeker als je een kijkje krijgt in het atelier en met eigen ogen ziet hoeveel inzet en liefde ervoor nodig is om het te maken.

Daarom nodigen kunstenaars uit Beesel u uit om op 12 mei bij ons op bezoek te komen.

Meet in Beesel – Made in Beesel.
11:00 – 17:00u